neues ägyptisches nationalmuseum modellfoto

ägyptisches nationalmuseum

internationaler wettbewerb

im auftrag von
Peter Nigst | Frank Fuhs

projektanteil
mitarbeit

konsulententeam
medien, strategie: Christian Bauer | präsentationstechnik: Herbert Ellinger | statik: Manfred Gmeiner Martin Haferl | belichtung, museumspräsentation: Rudolf Lamprecht | guideboard: Max Mühlhäuser | übersetzung: Lorenz Nigst | verkehrsplanung: Josef Prem | haustechnik: Ekkehard Wunderer

zeit
2002
neues ägyptisches nationalmuseum rendering
...A thought essential to the outline of the museum has been to create and endow the building with a high degree of 'openness'. This openness manifests itself in two sets of solutions the first of which allows a fluent integration of earth, light and water, while the second accounts for the being intertwined and organically linked up to the places with public access. This second 'conceptual' openness sees itself extended also into the realm of the virtual museum and thus attains more global a significance speaking in terms of free access to the site...
neues ägyptisches nationalmuseum skizze aussenperspektive
To further specify the first set, the dunes are allowed to slip in and beneath the building from above and at the side.
Further a level of water will be cut into the slope, the shape of which -by laying bare the masses of stone extant-will eventually result in its exact vertical intersection. The level of water will extend beyond the topographical limits of the terrain thus being used to create a shelter for and to roofing over the drive and bus stops. The water is thought to run over the edge that marks the end of the water level in some places and thus fall 'back' to the Valley of the Nile. At this borderline setting off from parking lots and bus terminals the level of the water can there be reached via ramps and escalators...
neues ägyptisches nationalmuseum schnitte
The main entrance of the museum is going to be reached via a wooden footbridge in the shape of a floating 'z'. The level of water will further extend towards the depth of the building in the shape of a watercourse. All along the watercourse the design of the building intends to integrate skylight streaming from above to fall and play on the surface of the water and tributary thus creating a considerable volume of empty space that shall only be broken through by the bridges that span it to give access to the permanent exhibition.



peter nigst | frank fuhs 2002